LED-lamput, sisustus- ja säästövinkki !!!

*kaupallinen yhteistyö*


Meidän koti valmistui 2008 ja silloin oli suurinta hittiä upotetut halogeenikohdevalaisimet. Mitä  enemmän, sen parempi. Olohuoneesta löytyykin 13 kpl himmennettäviä halogeenilamppuja, jotka on onneksi kytketty kolmeen eri sarjaan. Toki olkkarin katosta löytyy pari pistoketta myös roikkuville kattolampuille, jotka totesin heti muuttovaiheessa turhiksi, eikä niihin ikinä ole asennettu mitään. Pääasiallinen valonlähde siis olohuoneessa on nuo kolme halogeenivaloriviä, joista voi pitää halutessaan päällä vain yhtä riviä.  Ja kyllä, oon miettinyt miten paljon sähköä nuo kuluttavatkaan ja tuskinpa koskaan ollaankaan maltettu/tarvinnutkaan kaikkia halogeenirivejä napata päälle yht'aikaa.  Monesti haaveissa ja ToDo-listalla on ollut lamppujen vaihto energiatehokkaampaan ja pitkäikäisempään led-versioon. Osram led-lampuilla kun on kymmenen kertaa pidempi käyttöikäkin.  Asia on kuitenkin jäänyt sen ostamisen hankaluuden vuoksi. No tiedättehän ne kauppojen pitkät lamppuhyllystöt? Kenellä riittää hermoja ruokakauppareissulla miettiä lamppujen tehokkuutta tai mikä se kanta nyt pitikään olla, plaah. Ei mulla ainakaan. Nyt sain rauhassa netistä tilaamalla tutkia millaiset me tarvitaan ja millaista valoa haluan. Tilatessa netistä, oli myös apua saatavana jos tuli kysyttävää. Lampuille tulee myös takuu! Toimitus tuli nopeasti seuraavalla viikolla kotiovelle.

Takan edessä olevat valot on meillä käytetyimmät.

Valaistuksen merkitys sisustuksessa on yllättävän suuri! Valitsin meille Philipsin halogeenilamput mm. yläkerran portaikkoon. En olisi itsekään uskonut miten suuri muutos onkaan pelkällä lamppujen vaihdolla, ennen kuin napsaisin uudet valot ensimmäistä kertaa palamaan. Ai maailma! Voi miten raikas valkoinen valo! Koko koti ihan kuin raikastui. 

Lampun värisävy on toki makuasia. Itse halusin modernin ja raikkaan, kylmän valkoisen 4000K. Oon niin kyllästynyt siihen keltaiseen ns. normaaliin valosävyyn ja jos sitä haluan, sytytän vaikka kynttilät. Mutta siis todellakin, makuaisiotahan nämä, esimerkiksi lämpimän valkoista väriä tuottaa lamppu, jonka värilämpötila on 2700-3200K. Hyvä led-lamppu on energiatehokkuusluokaltaan vähintään A+ ja käyttöikä 25 000h.
Ledeillä on paljon hyviä ominaisuuksia. Led-valo syttyy ja sammuu välittömästi, siinä ei ole mitään viivettä, kuten esimerkiksi energiansäästölampuissa. Vaikka meidänkin lamput ovat väriltään cool white, niin valo ei ole siltikään kylmää. Led-valot ovat myöskin huoltovapaita, turvallisia sekä luontoa säästäviä.


Ihastuin tuohon raikkaaseen valoon niin paljon, että myös meidän jalkalamppuihin vaihdettiin Philips lamput ja yläkerran aulaan asennettiin led-lamput.Pimeinä sadepäivinä nämä valot pääsevät heti testiin kunnolla. Luultavasti myös valokuvaus helpottuu, eikä aina tarvitse ensimmäisenä sammutella valoja kun otat kameran käteen.Suosittelen teitäkin uudistamaan valaistusta, jos ei kaikkea kerralla, niin edes jotain! Meillä vaihtuu nyt kaikki halogeenit, pesuhuonetta ja saunaa myöten. Kyllä uskon, että tämä meidän valaistusmuutos tulee näkymään myös sähkölaskussa positiivisesti.


Mukavaa viikkoa :)

4 kommenttia

 1. Mä tajusin sisustussuunnitteluopinnoissa valon värin merkityksen ja meillä pelkän polttimon vaihto vessassa (hehkulampusta 4000 kelvinin lediin) sai koko vessan näyttämään remontoidulta :) Minullakin siis täällä kotona polttimoiden vaihto-operaatio työn alla: sitä mukaa kun vanhoja poksahtelee, ostan tilalle valkoista valoa antavia ledejä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en oo ennen tätä miettinyt yhtään noita valonsävyjä, ainoastaan inhonnut sitä keltaista valoa! Uskon kyllä todella, että näyttääkin vasta rempatulta, uskomaton muutos kyllä pelkällä lamppujen vaihtamisella :)

   Poista
 2. Kiitos tästä postauksesta!! Tuli kuin tilauksesta. Mä olen samaa suunnitellut jo ainakin vuoden, mutta lamppuviidakossa taistelu on aina uuvuttanut mut jo alkumetreille. Nyt oli niin hyviä ohjeita, että josko meillekin vihdoin.
  Nimim. Talo vuosimallia 2005....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule sama juttu, en oo yhtään jaksanut kaupoissa edes kurkata niitä lamppuja. Todella suosittelen vaihtamaan, tosi mieluinen muutos ainakin meillä!

   Poista

Kiitos viestistäsi :)