Itsetehtyä voita!

Tiesittekö te, että kaupoissa myytävät leivänpäällismargariinit eivät olekaan niin terveellisiä mitä nykymedia antaa ymmärtää? Jotenkin tuo "rasvasota" on mennyt multa ohi. Kolesterolia alentavaa, lightia yms. Itse heräsin tähän aiheeseen kaverini ansiosta ja on ihan pakko tutustua vielä lisää. Tämän herätyksen ansiosta meille ei osteta enää oivariinia, lättaa, benecolia tai mitään muutakaan margariinia.  Lainasin viime viikolla kirjastosta kirjan Parantavat rasvat ja luettuani kirjaa asia on selvä. Mähän kokeilen tehdä itse voinkin :)


Itse tehty notkea voi-öljy levite
200g luomu kirnuvoita
2,5dl kylmäpuristettua oliiviöljyä (tai hamppu-, argan-, pellavansiemen-, ja manteliöljy...)
suola (ruususuolaa!)
Halutessasi voit maustaa esim. ruohosipulilla, mustapippurilla, valkosipulilla, tillillä, sitruunankuorella, timjamilla tai rosmariinilla. Nämä vain nyt esimerkkeinä, lisätähän voi oman mieltymyksen mukaisesti mitä vain! 
Pilkoin voin kulhoon pehmenemään ja lisäilin öljyjä. Sitten hurauttelin tehosekoittimella tasaiseksi massaksi. (Sauvasekoitin käy hyvin myös.) Lopuksi lisätään ruususuola ja haluamasi mausteet. Kulhoon koko moska ja jääkaappiin jähmettymään.

Itse tein heti pari satsia, toisen tuolla luomu kirnuvoilla ja toisen ihan tavis voilla, johon lisäsin ruohosipulia mausteeksi. Tuohon toiseen ohjeeseen tuli vettäkin lisäksi jotain desi. Ja se lisättiin loppuvaiheessa koko ajan sekoittaen.
Sattuipa olemaan K-kaupan tarjouksessa tuo tavallinen voi, ettei ihan hirveästi hintaa tule tällekään kokeilulle. Ainut mikä on hintavaa, on tuo kylmäpuristettu oliiviöljy, mutta siitäkin maksaa mielellään, kun se sisältää niitä terveydelle tarpeellisia rasvoja. Nyt aion kahlata öljyhyllyn vieläkin tarkemmin kaupassa. Mutta kuitenkin, kylmäpuristettuna öljyt!

Tämä voi säilyy viikon-kaks jääkaapissa, mutta luultavasti meillä ei sitäkään kun purkki huutelee tyhjyyttään jo. Uskon, että tätä voi myös pakastaa ja aion kyllä kokeilla sitäkin. Meillä tästä ruohosipuliversiosta tykkäsivät kaikki, toista eivät ole vielä maistaneetkaan. Tätä voita käytän jatkossa oliiviöljyn ohella myös paistamiseen. Seuraavaksi taidan pilkkoa persiljaa sekaan!


Tein pienen tilauksen nettikauppaankin tämän ansiosta, mehän tarvitaan ehdottomasti joku järkevä kannellinen voiastia. Vahingossa ostoskoriin lipsahti jotain muutakin :D
Loppuun vielä mukavia uutisia! Ykkös Basaari uudistuu ja on suljettuna 14-15.3. Mä käyn nyt päivittämässä pitkästä aikaa omaa hyllyäni siellä. Kevään edetessä tulee varmasti kaappeja taas putsattua muutenkin lisää ja vietyä kirpulle tavaraa useammin.

Ei kommentteja

Kiva kommentti piristää aina <3