Talipalleroita itsetehden


Moikat!
Kiireinen alkuviikko selätetty ja vihdoin on aikaa omille hassuille puuhille.
Halusin kokeilla itsetehtyjä talipalloja linnuille ja juttelin asiasta tyttöni kanssa. Häneltä löytyi heti ohjeet noihin palleroihin: "Meet äiti vaan sinne juniori.fi sivuille. Just katoin ohjelman, missä juontaja teki näitä." No mikäs siinä, sinne sitten, vaikka vähäsen mua nauratti tytön tietämys osoitteesta. Ostin munkinpaistorasvaa ja auringonkukansiemeniä, sekä kaivelin kaapin kätköistä muotteja seosta varten. Pesimme myös tyhjiä maitopurkkeja ja leikattiin ne kahtia.


Tässäpä teillekin ohjetta kaikessa yksinkertaisuudessaan:
o Sulata rasva kattilassa
o Lisää siemenet
o Jäähdyttele seos niin, että se on helppo lusikoida muotteihin tms
o Lisää halutessa ripustusnaru
o Ja sitten vaan jäähdytellään (mä laitoin yön yli jääkaappiin)


Me ruokittiin viime talvena lintuja auringonkukansiemenillä ja ripustin olkkarinikkunan lähettyville annostelijan, mistä linnut kävivät niitä napsimassa. Lapset tykkäsivät seurata lintujen touhuja siinä. Nyt huomasin viikonloppuna, että muutama talitintti kävi jo tuon ikkunan alla istuskelemassa. Ilmeisesti ne muistavat mistä talosta sitä ruokaa on saanut!? Nyt pikaisesti ripustin annostelijan paikoilleen ja täytin sen.
Lasten ja omaksikin ilokseni kokkailtiin omia tuotoksia niille. Tuohon seokseenhan voi lisätä linnuille tarkoitettuja pähkinöitä, tai mitä ne nyt ovatkaan. Meillä oli nyt vain noita siemeniä.
Kaivelin vanhat, kirpparilta ostetut suloiset peltiset leivosmuotit tähän tarkoitukseen ja osan mömmöstä kaadoin leikattuihin maitopurkinpohjiin. Ihan kiva idea oli jäähdytellä taliseos metallisiin muotteihin, mutta eri asia olikin saada ne valmiit tuotokset sieltä ehjinä pois...Seuraavaan satsiin käytin paperisia muffinssivuokia, jotka on helppo repäistä kovettuneen seoksen ympäriltä pois. Onhan noi nyt paljon kauniinpia kuin ne vihreässä verkossa olevat pallot!


Auringonkukansiemenet ja talihommelit säilöin takaterassin apupöydälle, josta niitä on sitten helppo lisäillä. Nyt me täällä jännätään lasten kanssa, hokaavatko linnut nuo meidän tuotokset ja kelpaako nuo ylipäänsä niille ollenkaan. Pöytä on ainakin katettu :)


Jaahas, meillä syödäänkin nyt nauravien nakkien sijaan räjähtäneitä sellaisia...Hups, unohduin koneelle taas :)
Palaan pian!

2 kommenttia

  1. Nyt en ehkä kestä, kun tää on niin kiva idea! Pakko päästä tekemään tällaisia tänä vuonna heti, kun sopivaa luppoaikaa löytyy. Kiitos mahtavasta ideasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on tosi nopea ja helppo tehdä! Suosittelen :)

      Poista

Kiva kommentti piristää aina <3